![](/media/lib/206/n-niebieskie-swiatlo-dcd34d0ca3fe7507049fb1f49b7c8b4d.jpg)
Sztuczne światło z urządzeń cyfrowych pogarsza jakość snu
31 lipca 2017, 11:35Niebieskie światło emitowane przez różne urządzenia, np. telewizory czy tablety, przyczynia się do większej częstości zaburzeń snu.
![](/media/lib/161/n-imbir-966f3dfdd820cb2159382640bad214ea.jpg)
Składniki imbiru wspomogą lecznie astmy?
20 maja 2013, 10:35Zespół z Columbia University wykazał, że 3 związki występujące w olejku eterycznym imbiru mogą zwiększyć rozluźniający wpływ leków rozszerzających oskrzela.
![Budowa neuronuWikipedia](/media/lib/10/1181810001_021264-186ca32d66fc6b15b9d83210f0a8cd42.jpeg)
Nowe odkrycia w sprawie stwardnienia rozsianego
14 czerwca 2007, 08:26Kierowany przez dr. Lawrence'a Steinmana zespół badaczy z Uniwersytetu Stanforda poczynił nowe odkrycia, które mogą pomóc w leczeniu stwardnienia rozsianego (SR). Okazało się, że białko, które normalnie reguluje działanie układu odpornościowego (αβ-krystalina), nie działa prawidłowo u pacjentów z SR. Eksperymenty prowadzono zarówno na ludziach, jak i na zwierzętach.
![](/media/lib/286/n-oliwa-z-czekolada-d656ed8ce80198b1db0f8419a033a64f.jpg)
Czekolada z oliwą dobra dla naczyń
30 sierpnia 2017, 11:21Gorzka czekolada z dodatkiem oliwy z oliwek poprawia profil ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Odporni na trąd
17 czerwca 2013, 08:14Trąd to jedna z najważniejszych chorób w historii Europy. O średniowiecznej epidemii pamiętamy do dzisiaj. Dlaczego jednak epidemia wygasła? Na przełomie XV i XVI wieku liczba zachorowań zaczęła gwałtownie spadać i Europa uwolniła się od choroby.
![](/media/lib/11/1183625062_881660-0649d8e91da2a144453d35a99f9753ea.jpeg)
Zupa z dinozaura
5 lipca 2007, 08:39Mieszkańcy centralnych Chin wykopali tonę kości dinozaura i ugotowali na nich zupę, a z części przygotowali proszek do produkcji tradycyjnych leków. Wszystko dlatego, że byli przekonani, iż należały do latających smoków, od których mogliby w ten sposób przejąć właściwości uzdrawiające.
![](/media/lib/149/n-salatka-f47bc3e97edfd99e032f1850bc5d9811.jpg)
Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników
10 października 2017, 10:34Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.
![](/media/lib/166/n-jedzenie-c12b5c353dc5b492753a577514a18139.jpg)
Czas rozpoczęcia karmienia pokarmami stałymi wpływa na ryzyko cukrzycy typu 1.
10 lipca 2013, 12:32Niemowlęta, którym zaczyna się podawać pokarmy stałe przed 4. i po 6. miesiącu życia, są bardziej zagrożone cukrzycą typu 1.
ISRC - nowa broń Microsoftu
27 lipca 2007, 10:51Microsoft nie rezygnuje z prób konkurowania z Google’m. Koncern właśnie powołał do życia Internet Services Research Center (ISRC), które będzie zajmowało się tylko i wyłącznie rozwijaniem technologii związanych z wyszukiwaniem w Sieci i internetowymi reklamami.
![](/media/lib/200/n-danie-rybne-f1409775d7d7c2feb74dc20e209e04e1.jpg)
Tłuszcze, które zjadamy, wpływają na losy komórek macierzystych
9 listopada 2017, 13:18Rodzaj spożywanego tłuszczu wpływa na to, czy komórki macierzyste przekształcą się w komórki kościotwórcze (osteoblasty), czy adipocyty.